Лабораторно-практична робота №1

Тема: Прості форми нарізання овочів.

Мета роботи:
Ø  підібрати інструмент,інвентар,посуд;організувати робоче місце;
Ø  відпрацювати: «стійку біля столу», «хватку ножа», «положення пальців»,професійні прийоми та навички за способом та формою  нарізки овочів; дотримуватись  вимог санітарії та гігієни, технічних вимог безпеки праці.
Матеріально-технічне забезпечення:
§  робочі столи, розробні дошки «ОС», ножі, виїмки,посуд різної ємкості для очищених та нарізаних овочів;
§  овочі: картопля, морква, редька, редиска, свіжі огірки, помідори, ріпчаста зелена цибуля, перець стручковий солодкий;
§  Роздатковий матеріал,  плакат «Прості форми нарізання овочів»
Тривалість роботи – 4 години

Порядок виконання роботи
1. Вивчити теоретичні відомості.
2. Підібрати необхідний  інструмент,інвентар, посуд та організувати робоче місце.
3. Нарізати соломкою, брусочками, кубиками, часточками, кільцями, скибочками,   шашками, на півкільцями бочечками, часничками, кульками, горішками, грушами, стружкою, спіраллю, шпалками овочі: картоплю, буряк, моркву, цибулю, білоголову капусту, свіжі огірки, помідори з дотриманням правил санітарії та гігієни, технічних вимог безпеки праці.
4. Закріпити знання про використання нарізаних овочів.
5. Виконати дослідницьку роботу:
а) Визначити масу відходів при обробці 30 кг картоплі. Сезон – жовтень.
б) Визначити масу нетто при обробці 80 кг моркви. Сезон – листопад.
в) Визначити масу брутто картоплі для приготування 4 кг вареної картоплі.   Сезон – грудень.

Відеоматеріал