Про професію

                                         Кухар

 

Професія кухаря є однією з найпопулярніших і затребуваних у світі, вона вимагає творчого підходу і любові до своєї справи.

Кухар – це людина, яка вміє готувати їжу швидко, у великих кількостях і з оптимальним використанням продуктів. Хороший кухар ніколи не пропаде. Швидше за все, він зможе прогодувати себе, оскільки він знає, як це можна зробити.

Великий плюс професії кухаря в тому, що він може досягти успіху в своїй професії винятково завдяки своїм професійним якостям. Неважливо, який у кухаря характер – він може склочним, злим або неприємним, але якщо він дуже смачно готує, будь-який ресторан прийме його в свій штат з розпростертими обіймами.Люди, які куштують дійсно смачні страви, дуже вдячні кухареві за його труди і завжди раді йому віддячити.

Різновиди професії

Шеф-кухар – це, насамперед, завідувач виробництвом. Займається складанням заявок, отримує зі складу продукти харчування, стежить за якістю товару і об'ємами поставок. Що буде сьогодні у Вас в меню – вирішує тільки шеф-кухар, беручи до уваги побажання споживачів. Завдання молодшим кухарям та іншим працівникам, також роздає шеф-кухар. Ця людина стежить: дотримані санітарні вимоги до приготування їжі, контролює пропорції сировини для страв. Шеф-кухар регулює вихід працівників на роботу відповідно до складеного ним графіком, а також веде облік продуктів, складає звіти і впроваджує раціоналізаторські пропозиції, спрямовані на поліпшення трудової діяльності.

Кухар-кондитер. Готує кондитерські вироби всіляких видів. Торт, рулет, кекс і тістечко – справа рук кухаря – кондитера. Йому під силу приготувати будь-яку начинку, збити смачний крем, розкачати тісто. З шоколаду, фруктів і горіхів такі кухарі творять шедеври. Вони ж займаються виготовленням напівфабрикатів, можуть майстерно визначити вага готового виробу.

Кухар-технолог. Керує організацією всього процесу заготівлі сировини. На нього покладені обов'язки з контролю якості, калорійності добової норми їжі, підготовці меню і надання прейскурантів. Розподіляє завдання між командою кухарів, створює фірмові рецепти страв з технологічними картами. Проводить кухарям інструктаж і веде документацію. На нього покладені обов'язки по обліку основних матеріалів, товарів і приготовленої їжі.